Instal.lacions i materials "Escala i corda"

La pilota


La pilota que s'utilitza en escala i corda, és una pilota de vaqueta.





Fabricació casera d'una pilota per a jugar a frontó, és un bon recurs per a una sessió de secundaria o inclòs es pot adaptar per a primaria.



Calçat específic

És la primera sabata en el mercat, amb una investigació de quasi un any i més de vint profesionals. La marca ASTORE ha fabricat el model PILOTARI PRO, unes sabates específiques per a jugar a la "pilota valenciana".

El trinquet


El trinquet és un recinte tancat que s'utilitza per a la pràctica del joc de pilota. És un rectangle, on les quatre parets que ho delimiten prenen part en el joc. Pot tenir de llarg entre els quaranta i els seixanta metres, i d'ample entre els nou metres i els onze.



Els dos murs més llargs solen ser tan alts com l'ample del recinte i reben el nom de muralles. Aquesta altura és augmentada mitjançant la col·locació de bastidors de tela metàl·lica que cobreixen el sostre en els trinquets que no estan coberts per a dalt.


Els altres elements fonamentals són l'escala i el dau.
L'escala és una graderia de quatre graons, el primer és una mica més alt que els altres. S'utilitzen perquè els espectadors puguin asseure's preferiblement a la zona de la resta i en les partides de molta expectació es pot també utilitzar la zona d'escala del dau.

En el raspall els espectadors poden ocupar tota l'escala i sempre es considera la pilota parada quan cau sobre aquesta.



La pilota, en la modalitat de "escala i corda", pot córrer per tota l'escala, explicant-se com si estigués en l'aire. Només expliquen els pots quan la pilota cau a terra.


El dau és un quadrilàter de dos per tres metres de costat. Aquesta sota l'escala, i dins es col·loca el jugador que "fa el dau". A la dreta del dau, matant el angle que fa la muralla i la paret, hi ha una llotja denominada “llotja de baix” i aprofitant si hi ha coberta de la llotja pot haver-hi una llotja  dalt. En aquesta última llotja s'acomoden les autoritats, i en el de baix les cadires estan reservades als aficionats de més pes dins del nostre esport. Un altre lloc del trinquet on es poden trobar afeccionats de pes, són les cadires i l'escala del costat de la corda.



Sobre els murs més curts i les dues muralles, en la part superior estan les galeries. Les curtes, tenen unes graderies on es pot asseure la gent i tota pilota que arribi a dalt d'aquestes galeries i allí es quedi, és bona i es guanya un quinze l'equip que l'hagi llançat. Per contra les que van a la galeria llarga són falta si es paren. En qualsevol dels dos casos, si les pilotes tornen a caure dins del rectangle de joc la partida contínua com si res.



La corda, en la modalitat de joc per alt, divideix el trinquet en dues parts iguals. D'una banda de la corda queda el dau i per una altra la resta. És mancada tota pilota que passa per sota.



La pedra és una llosa on el feridor bota la pilota abans de ferir (treure).

Els tamborins tenen la missió de matar el angle format pels frontons i es considera aire.



LONGITUDGITUD:55-60 m.
 AMPLARIA:Joc 6,5 - 7 m.Escala 2,5 - 3 m.
ALÇADA DE LA CORDA: 1,75 / 1,80 m.
 DIMENSIONS DEL DAU: 2,7 x 3 m.





 A: Corda
 B: Pedra de ferir
 C: Dau
 D: Galeria del dau
 E: Escales
 F: Llotgetes
 G: Línia de ferir
 H: Galeries llarges
 I: Galeria del rest


Marcadors del trinquet


INSTAL·LACIONS DE TRINQUETS A LA COMUNITAT VALENCIANA