Diari

Dilluns 14 de Febrer: PRESENTACIÓ DE L'ASSIGNATURA



- Distribució dels grups de treball.
- Explicació del cronograma i de les activitats programades.





Dimecres 16 de Febrer: TALLER D'ARREGLAR-SE LA MÀ



Dimecres 16 de Febrer vam elaborar el guant de pilota valenciana seguint les instruccions del professor adjunt (Bernat) i havent portat el material que ens va recomanar MªEugènia.

Material: Un guant de jardineria, tesa-moll, esparadrap, naipes, targetes de crèdit i tisores.

En primer lloc vam veure una introducció a les diferents modalitats, i després començarem amb el guant.

Primer realitzàrem la protecció de la palma de la mà i després cadascun dels dits de la mà.  Després l’altra mà. Ens va aconsellar que per a les puntes dels dits podíem comprar didals a la federació valenciana de pilota que son de plàstic o de cuir.

Así teniu uns exemples de com quedaren més o menys els nostres guants, encara que no són els nostres:







Dilluns 21: TEORIA DEL JOC

- Sessió magistral impartida per la professora, on ens va ensenyar diferents tipus de modalitats de pilota valenciana. Varem veure algunes peculiaritats de la pilota valenciana.

- En la segona part de la classe posarem en comú alguns dels jocs als que nosaltres jugarem de xicotets i els varem escriure a la pissarra. Per a finalitzar, la professora va fer per sorteig una distribució d'alguns d'aquests jocs tradicionals per a que cada grup realitzarà un treball-sessió d'aquests. 




Dimecres 23 de Febrer: PRÀCTICA DE INICIACIÓ A LA PILOTA VALENCIANA 1

- A les instal·lacions de les pistes de Jesuïtes estrenarem el nostre guant per a jugar a Pilota Valenciana per primera volta. Férem dos grups, un dels quals va jugar al frontó i els altres jugaren a la pista de basquet. Realitzarem jocs de iniciació, activitats que son perfectes per a realitzar amb alumnes de primària o secundaria:
- Primer jugarem a llargues pegant un colp cadascú, però amb una pilota amb dimensions de baló de futbol i de goma-espuma, per a que la velocitat de la pilota no fora tant elevada i a més a més és més visible i els xiquets poden jugar millor. 
- Després també realitzarem jocs com el "Ñabo". Aquest joc de pilota valenciana consisteix en fer dos equips. El equip sols pot pegar un colp. L'objectiu és anar invadint el camp contrari per a aconseguir que la pilota creue la línia final que demarca la pista de basquet, futbol,... 

Aquests dos jocs foren els principals de la sessió, després férem algunes variants i per a finalitzar un rei de la pista.


Dilluns 28 de Febrer: PREPARACIÓ SESSIÓ PRÀCTICA DELS JOCS TRADICIONALS
Aquesta classe era una sessió que teníem pendent per a recuperar i la realitzarem de 15:00-17:00
En aquest dia vam plantejar entre tots els companys del nostre grup la pràctica  que teníem que dirigir nosaltres Sobre els “Jocs Tradicionals”.
Els jocs eren “la gallinita ciega” i “el escondite”, també nombrat com conillets a amagar.
Entre tots buscarem i platejarem la classe que teníem que realitzar en una sessió pròxima.

 
Dilluns 28 de Febrer: PRÀCTICA DE JOCS TRADICIONALS 1

A les instal·lacions de les pistes de Jesuites, els grups 1, 2 i 4 van exposar els seus jocs tradicionals:
- Grup 1: "Pies quietos" i "Sambori".
- Grup 2: "Bitlles", "Un, dos,tres pica pared" i "El pañuelo".
- Grup 4: "Churro va", "Muntonet de pedres" i "Bola loca".

Dimecres 2 de Març: PRÀCTICA DE INICIACIÓ A LA PILOTA VALENCIANA 2

Després de les pràctiques realitzades en les instal·lacions esportives de l’Eliana volem realitzar una memòria per a que quede constància del treball realitzat:

Les instal·lacions constaven d’un trinquet, un frontó i un carrer artificial on es reprodueixen aquells detalls d'un carrer on es juga a pilota, amb finestres i balcons.

Un dels principals inconvenients era l’execiu nombre d'alumnes que érem respecte de l’espai disponible. Però es va desenvolupar el millor possible.

En primer lloc el professor ens va explicar la dinàmica de la classe i ens dividirem en diferents grups que anàvem rodant per les tres instal·lacions així doncs practicarem tres modalitats, galotxa, escala i corda i frontó.

El primer grup que va començar al carrer artificial ho va fer amb la treta, anomenada Ferida, i el rest, férem dues files i anàvem passant tots, a un costat i a l’altre. Després practicarem una partida normal, amb els dos grups repartits igualment per el terreny de joc.
Vam veure alguns colps molt interessants i les avantatges i inconvenients de jugar en aquest tipus de terreny.

Després passarem al frontó on jugarem a colp i a la cua d’un en un, i després canviarem a un dos per a dos. Clarament participava la paret i la modalitat era diferent a l’anterior, hi havia que tindre en compte la velocitat de la pilota i el bot abans del colpeix.

Finalment entrarem dins del trinquet on inicialment férem grups de 4-5 persones jugant cara a la paret de les escales per a poder observar i tantejar com les escales condicionaven el joc. Després vam fer dos grups i jugarem a escala i corda un contra l'altre.

La participació dels alumnes crec que va ser molt bona i vam passar una vesprada molt bona, on poguérem tindre una molt bona experiència amb la pilota.






















Dilluns 7 de Març: INVESTIGACIÓ I RECUPERACIÓ DEL JOC



Aquest dia recuperem una classe que teníem pendent. Ens centrarem a començar a donar-li forma al nostre blog de “escala i corda”, descobrirem com funcionava i com pujar arxius tots els components del grup. Crear diverses pestanyes o pàgines que creguérem que eren interessants o fonamentals. D'actualitat, diari, lesions, història, “jocs tradicionals valencians”, fotos...


Era interessant saber com funciona el blog per als nostres projectes futurs, per a saber com podíem platejar el nostre portafolis.

Dilluns 7 de Març: PRÀCTICA DE JOCS TRADICIONALS 2


A les instal·lacions de les pistes de Jesuites, els grups 3, 5 i 6 van exposar els seus jocs tradicionals:
- Grup 3: "Comba" i "Gos mosredó".
- Grup 5: "Set i mig", "Cuatre costats", "Saltar cuerda" i "Pelota contra la pared".
- Grup 6: "Conillets amagats" i "Trenta i l'ou"


També teníen que expossar els grups 7 i 8 però no va donar temps. Es a dir, nosaltres som el grup 8 i no vam tenir l'oportunitat d'expossar eixe dia.



Dimecres 9 de Març: VISITA AL MUSEO ETNOLÓGICO

El Museo de Etnología recoge una exposición de fotografías, testimonios y objetos que recuerdan cómo éramos los valencianos y cómo se ha ido desarrollando la sociedad valenciana a través de los años.

Ubicado en el Centro de la Beneficencia, el museo tiene una exposición permanente que habla sobre los diferentes ámbitos de valencia; la ciudad, la huerta, las zonas interiores y de secano, etc. No todas están abiertas al público, pues todavía se está trabajando en ciertos ámbitos.

Además encontramos exposiciones temporales que nos enseñan diferentes culturas del mundo divididas en ciclos. El Museo, realiza programas de investigación y es uno de los principales difusores del patrimonio local.




 - En este enlace podreís encontrar las exposiciones que pudimos ver en el museo: http://escalaicorda.blogspot.com/2011/03/asi-us-deixe-alguna-de-les-exposicions.html 

LUNES 28 DE MARZO


  • Recuperación clase pendiente (15-17h): En San Juan Bautista. Grupos 1 a 8.
  • Exposición temario 1: Exposición de grupos 1, 2, 3 y 4 con la asistencia del resto de compañeros.


MIÉRCOLES 30 DE MARZO

Exposición temario2: Exposición de grupos 5, 6, 7 y 8 con la asistencia de toda la clase.

LUNES 4 DE ABRIL

Sesión de Raspall 1 en las pistas de Jesuitas. Exposición del grupo 1 y del 2.

MIÉRCOLES 6 DE ABRIL

Sesión de Raspall 2 en las pistas de Jesuitas. Exposición de los grupos 2 y 1.

LUNES 11 DE ABRIL

Sesión de Frontón 1 en las pistas de Jesuitas. Exposición de los grupos 3 y 4.

MIÉRCOLES 13 DE ABRIL

Sesión de Frontón 2 en las pistas de Jesuitas. Exposición de los grupos 4 y 3.

LUNES 18 DE ABRIL

Sesión de Llargues 1 en las pistas de Jesuitas. Exposición de los grupos 5 y 6.

MIÉRCOLES 20 DE ABRIL

Sesión de Llargues 2 en las pistas de Jesuitas. Exposición de los grupos 6 y 5.



LUNES 9 DE MAYO

Sesión Escala i Corda 1 y 2 (4 horas) en el Trinquet de Pelayo. Exposición del grupo 8.


MIERCOLES 11 DE MAYO


No tuvimos clase, estuvimos con Fisiologia. 


LUNES 16 DE MAYO


Sesión llargues 2. pistas Jesuitas. Correspondiente al 4 de mayo.


MIERCOLES 18 DE MAYO


Sesión Escala y Corda (1) Clase correspondiente al miércoles 4 de mayo.
Circuito I organizado por los grupos 1,2,3 y 4. (cada grupo organiza 2 postas) en Jesuitas.


LUNES 23 DE MAYO


Circuito II
Organizado por los grupos 5,6,7 y 8. (cada grupo organiza 2 postas). Como somos el grupo 8 nos toco exponer dos actividades. La primera de ellas fue el caixò y al mismo tiempo otros hacían un juego cuyo nombre hemos puesto "On pose l'ull, pose la pilota".

El caixó, viene de nuestros antepasados que mientras los jornaleros esperaban a que secara para poder entrar en el campo de naranjas, jugaban una partida al caixó al marge amb la boca cara al personal. Primero se ponían de acuerdo en las monedas que tiraría cada persona, normalmente entre 3 y 5 por jugador. Se separaban unos 9 pasos del cajón. Cuando lanzaban y terminaban el que más monedas tenía encima del cajón se llevaba las del resto.

"On pose l'ull, pose la pilota", era un juego de precisión óculo-manual que creamos en especial para este día. Construimos un panel con diversos abujeros donde tenían que poner la pelota. Con un implemento como era el "Stick" de hockey tenían que intentar conseguir la máxima puntuación.

Fuerón juegos muy bien aceptados, algunas veces les creaban adicción incluso y como niños siempre querían repetir.


 VIERNES 10 DE JUNIO


Exposición blogs por grupos.